Huvudmeny

Recept

Ingredienser

Asiatisk blomkålssallad – 4 portioner

275 kcal/portion

1 blomkålshuvud

1 msk olivolja

salt och svartpeppar

saften av 1 lime

1 msk ljus soja

1 msk mirin

1 msk sesamolja

2 msk hackad färsk koriander

2 dl strimlade sockerärtor

2 dl tärnad morot

2 dl gröna ärtor

2 dl tärnad färsk mango

½ dl strimlad purjolök

1 dl hackade wasabinötter

Italiensk blomkålssallad

340 kcal/portion

1 blomkålshuvud

1 msk olivolja

salt och svartpeppar

2 msk grön pesto

90 g soltorkade cocktailtomater i olja

1 finhackad rödlök

2 msk hackad färsk basilika

Gör så här: Riv blomkålen grovt och lägg i en skål. Blanda ner salt, peppar och olja och välj sedan en av smaksättningarna ovan.

Blomkålssallad på två olika sätt

Blomkål är en mycket nyttig grönsak som kan användas på många olika sätt. Här har jag gjort två goda sallader med blomkål som bas. En med asiatisk touch och en med italiensk.

image_pdf
image_print
Ingredienser

Broccoli- och spenatsoppa med halloumi

 300 KCAL/PORT. – 4 portioner

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 tsk olja

7 dl vatten

2 msk lantbuljong

1 broccolistånd

200 g färsk spenat

200 g kokosgrädde (2 dl)

salt och svartpeppar

 

Topping

150 g halloumi

½ msk olivolja

färsk basilika

Gör så här: Hacka lök och vitlök. Hetta upp en kastrull med olja och fräs lök och vitlök. Tillsätt vatten och lantbuljong och låt koka upp. Skär broccolin i bitar och lägg ner i kastrullen tillsammans med spenatbladen. Låt sjuda på svag värme i cirka 10 minuter. Mixa soppan slät och blanda ner kokosgrädden. Smaka av med salt och peppar. Skär halloumin i bitar och stek dem i olja tills de har fått fin färg. Fördela soppan i skålar och toppa med halloumi och en basilikakvist.

Morotssoppa med ingefära

 212 KCAL/PORT. – 2 portioner

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 tsk olivolja

1 msk flytande honung

8 dl vatten

500 g morot

1 msk lantbuljong

2 msk riven färsk ingefära

salt och svartpeppar

Topping: 150 g fetaost i olja och örter, persilja

Gör så här_ Hacka lök och vitlök. Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs lök och vitlök i någon minut. Häll på honung och vatten. Skala och skiva morötterna. Rör ner morötter, buljong, ingefära i kastrullen. Låt koka i 10 minuter. Mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen. Späd med mer vatten, om det behövs. Smaka av med salt och peppar.

Häll upp soppan i skålar och toppa med fetaost och färsk bladpersilja.

 

 

Två goda soppor på samma bas

 

 

 Två färgstarka och smakrika soppor gjorda på samma bas.

 

image_pdf
image_print
Ingredienser

Currysill 6 port

270 kcal

350 g 5-minuters sill

½ dl fint hackad rödlök

3 msk majonnäs

1 dl créme fraiche

4 tsk curry

Salt och peppar

½ rött äpple

Salt och svartpeppar

2 tsk honung

Dekoration: Några skivor tunt skivat och hackat äpple, rödlök och finhackad gräslök

Gör så här: Skär bort kanterna på brödet. Bred på majonnäs på brödskivorna och lägg på salladsblad. Finhacka rödlöken. Blanda ner i en skål tillsammans med majonnäs och créme fraiche tillsammans med curry, salt och peppar. Skär äpplet i små tärningar. Blanda runt och smaksätt med salt och peppar.  Häll ut lagen/vätskan från sillen och skölj av filéerna. Skär sillen i mindre bitar och blanda ner i röran tillsammans med honung. Lägg på sillen på salladen och toppa med hackade äppelbitar, purjolök och gräslök.

 

Senapssill – 1 sats (6 pers)

230 kcal

1 paket ”5 minuter sill”

1 msk grovkorning senap

1 msk dijonsenap

½ strimlad purjolök

2 msk hackad färsk dill

½ dl majonnäs

2 msk gräddfil

5 ägg

Gör så här: Häll av sillagen och skölj filéerna. Skär dem i mindre bitar och lägg i en skål. Blanda ner de andra ingredienserna. Smaka av med peppar och ställ kallt till servering.

Currysill och senapssill

Två snabba och lättlagade sillar.

 

image_pdf
image_print
Ingredienser

Sesamfröknäcke – 2 plåtar (20 portioner)

92 kcal per skiva

2 dl vita sesamfrön

1 dl svarta sesamfrön

½ dl chiafrön

1 dl majsmjöl

½ tsk salt

½ dl rapsolja

2 dl kokande vatten

Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ihop alla ingredienser och bred ut på två bakplåtsklädda plåtar. Lägg ett bakplåtspapper över och dra ut degen så knäckebrödet blir tunt. Sätt in i ugnen i ca: 1 timme. Skiva eller bryt knäckebrödet i bitar.

Kavring med linfrö och solroskärnor 188 kcal/skiva

1 limpa

6 dl filmjölk

1 dl mörk sirap

3 ¾ dl bovetemjöl

¾ dl sojamjöl

½ dl nyponmjöl

1 dl linfrö

2 dl solroskärnor

2 msk psylliumfröskal

1 tsk bikarbonat

Till formen

1 tsk smör

1 tsk bovetemjöl

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Låt stå och svälla i några minuter. Smöra och mjöla en brödform, 1 ½ – 2 liter. Fördela smeten jämnt i formen och strö över lite bovetemjöl. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Låt svalna på galler.

Sesamfröknäcke och kavring

Hårt och mjukt bröd som både smakar gott och gör gott i magen.

image_pdf
image_print
Ingredienser

Lax och pepparrotsnittar  – 6 portioner

241 kcal

100 g rökt lax

125 g pepparrotsost

1 plåt fröknäcke (se recept ovan)

Gör så här: Finhacka lax och lägg i en skål. Blanda ner osten. Fördela röran på fröknäcke och toppa med lite lax eller hackad gräslök

Västerbottenchips med löjrom – 6 port

216 kcal

4 dl riven Västerbottenost

1 dl smetana eller créme fraiche

½ dl löjrom

½ dl finhackad rödlök

1 dl handskalade räkor

Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Lägg ut små högar ost, ca 1 msk, med gott utrymme emellan på en bakplåtsklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 5 minuter, tills chipsen fått fin färg. Låt svalna. Toppa med lite smetana, rom och finhackad rödlök samt räkor.

 

Västerbottenchips med löjrom

– 6 port

216 kcal

4 dl riven Västerbottenost

1 dl smetana eller créme fraiche

½ dl löjrom

½ dl finhackad rödlök

1 dl handskalade räkor

Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Lägg ut små högar ost, ca 1 msk, med gott utrymme emellan på en bakplåtsklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 5 minuter, tills chipsen fått fin färg. Låt svalna. Toppa med lite smetana, rom och finhackad rödlök samt räkor.

Varm brieosttårta – 6 portioner

443 kcal

1 brieosttårta , 500 g

2 dl blandade nötter och torkade bär/frukt

1 msk flytande honung

Lite flingsalt

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Lägg osten på en ugnsplåt och toppa med nötter, frukt och ringla honung över. Strö på salt och sätt in i ugnen i ca 10 minuter.

Rotfruktchips – 6 portioner

94 kcal

1 sötpotatis

1 gulbeta

1 palsternacka

½ msk olivolja

flingsalt

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta rotfrukterna och skär dem i skivor med en mandolin eller tunt med en vass kniv. Lägg i en skål och häll över olja. Blanda om och fördela på två plåtar. Strö salt över och sätt in i ugnen i 15 minuter. Rör om då och då. Sänk temperaturen till 100 grader och låt stå och rosta tills chipsen är knapriga.

Parmachips – 6 portioner

81 kcal

200 g skivad parmaskinka eller lufttorkad skinka

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg parmaskinka på ett bakplåtspapper och sätt in i ugnen i ca 10 minuter eller tills de är hårda.

 

 

Ulrikas goda nyårstapas

Som alternativ till en förrätt eller som tilltugg på ett mingel.

image_pdf
image_print
Ingredienser

Mörk chokladkladdkaka med grädde

– 1 kaka / 6 portioner

814 kcal/bit

Recept från Ulrikas Hälsokök på Youtube

6 ägg

11/2  dl kokossocker

3 dl mandelmjöl

1 ½ tsk bakpulver

75 g smör

200 g mörk choklad

11/2  tsk smör och 1 1/2  msk mandelmjöl till formen

Frosting

200 g Philadelpiaost

2 dl Sukrin

100 g mjukt smör

Rivet citronskal

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Separera äggen och vispa ihop ägggulor och socker i en skål. Smält chokladen i ett vattenbad tillsammans med smör. Blanda ner chokladblandningen tillsammans med mjöl och bakpulver i skålen. Vispa runt. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda ner i chokladsmeten. Smörj en liten form ca: 20 cm i diameter med smör och bröa med lite mandelmjöl. Häll i smeten och sätt in i ugnen i ca 15 minuter. Ta ur kakan och låt svalna.

Gör frostingen under tiden genom att vispa det mjuka smöret i ca 5 minuter. Blanda sukrin och fortsätt vispa några minuter tills smeten är vit och krämig. Rör ner färskost och rivet citronskal och vispa det lätt. Bred frostingen på kakan och garnera med granatäpplekärnor.

 

 

Mörk chokladkladdkaka

Fluggig, kladdig chokladkaka med färgrik och nyttig topping

image_pdf
image_print
Ingredienser

Recept från Ulrikas Hälsokök på Youtube

693 kcal/port

Fisktacos 4 st

4 frysta torskryggsfiléer à 110 g
salt, vitpeppar
2 ägg
2 dl crumbs, glutenfri panering
2 msk olivolja

4 st Tacoskal

Mangosalsa

1 mango

1 avokado

1 liten hackad rödlök

¼ hackadGurka

½ grönChili

1 lime saften

½ tsk olivolja

1 kruka Koriander

 Chilimajonnäs

3 msk Majonnäs

2 dl Creme fraiche

1 msk Chilisås

Några droppar spicy cajun

1 vitlöksklyfta

Dekoration

Rädisor

Lime

Koriander

Gör så här:  Tina fisken, salta och peppra. Vänd filéerna i uppvispat ägg och sedan i ströbrödet. Sätt in fisken i ugnen på 250 grader i 15 minuter.

Gör under tiden mangosalsan. Skala och skär mangon i mindre bitar. Dela avokadon och skär den i mindre bitar. Skala och hacka löken samt gurkan och chilin. Lägg ner allt i en skål.

Pressa limesaft och häll på olivolja. Lägg ner koriander ,salt och peppar  och blanda om allt.

Gör sedan chilimajonnäsen genom att blanda allt i en skål och pressa ner vitlöken Smaka av med lite salt.

Ta sedan ut fisken ur ugnen när den är klar. Lägg på lite grön sallad i ett tacsoskal och lägg sedan över mangosalsa, fisk och majonnäs. Dekorera med lite koriander, rädisor och lime.

Fisktacos med mangosalsa och chilimajonäs

Härliga fisktacos med smakrik chilimajonäs och mangosalsa. Älskade av både stora och små.

image_pdf
image_print
Receptbild

Ulrikas goda lågkolhyratpizzor

Härliga pizzor med två olika toppings.

image_pdf
image_print
Ingredienser

Recept från Ulrikas Hälsokök på Youtube

1 kanna, cirka 1 liter

1 eko banan

1 apelsin

1 dl frusen mango

1 dl frusen ananas

Några myntablad

Lite färsk ingefära

Lite limejuice

75 g färsk bladspenat

1 liter vatten

Gör så här: Riv eller tärna ingefäran i bitar. Lägg alla ingredienser i en blender. Häll på vatten och mixa till en jämn och slät drink.

 

Ulrikas gröna drink

En liter grön smoothie om dagen ökar din förbränning och minskar suget efter processad, onaturlig och onyttig mat.

image_pdf
image_print
Ingredienser

Recept från Ulrikas Hälsokök på Youtube

Bananplättar – 1 portion

1 banan

2 ägg

1 msk smör

Vaniljpulver

Salt

Gör så här: Mosa bananen  i en skål och knäck ner äggen. Vispa runt och blanda vaniljpulver. Hetta upp en plättlagg med smör och häll ner smeten. Grädda varje plätt i någon minut per sida. Servera med ½ dl keso och 1 dl blåbär.

Havrekrossgröt  med aprikoser – 1 portion

1 dl havrekross

2,5 dl vatten

0,5 krm salt

5 st torkade aprikoser

½ färskt äpple

½ tsk  kanel

1 krm kardemumma

Tillbehör:

2 färska hackade aprikoser

2 msk rostade mandelspån

1 dl mandelmjölk

1 krm kanel

Gör så här: Koka upp havrekross och vatten i en kastrull med lite salt på svag värme under omrörning och låt gröten koka i ca 10 min.  Tärna torkade aprikoser och äppelringar och blanda ner i gröten och tillsätt kanel och kardemumma.
Skär aprikoser och äpple i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och rosta mandelspån.

Häll upp gröten i en skål och toppa med aprikoser, mandelspån, kanel och häll på mandelmjölk.

Crunchy Granola – 15 portioner

4 dl havregryn

½ dl linfrön

1 dl solrosfrön

1 dl valnötter

1 dl hasselnötter

1 dl mandel

1 tsk malen kanel

1 msk malen kardemumma

2 msk flytande honung

3 msk naturell olja

3 msk vatten

1 dl kokosflingor

1 dl torkade hackade aprikoser

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut havregryn, mandel, linfrö, sesamfrö, solrosfrö och valnötter på en plåt. Strö på kanel och kardemumma samt ringla över honung. Smält kokosfett i en kastrull och häll oljan över grynen. Höll på vatten och blanda om ordentligt. Sätt in i ugnen i 20 minuter. Blanda om så att inte granolan bränns. Ta ut plåten och blanda ner kokos och torkad frukt. Servera med yoghurt apelsinklyftor och blåbär.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tre nyttiga och goda frukostar

 

 Tre goda och lättlagade frukostar att starta dagen med. 

 

image_pdf
image_print
Ingredienser

Här finns recepten på de tre matlådorna Ulrika lagade i Ulrikas Hälsokök på Youtube

Fitnesstallrik – 1 portion

1 omelett:

2 ägg

1 tsk smör

Salt

Peppar

Tillbehör:

½ dl Keso

45 g natuell tonfisk

½ Avocado

25 g Sockerärtor

1/2 morot

1 tsk Senap

Salt

Peppar

Gör så här: Börja med att  vispa ihop ägg med salt och peppar i en skål. Hetta upp en stekpanna med smör och häll i äggsmeten. Stek till en fin omelett och lägg upp på ett fat. Låt svalna.

Blanda senap, keso och tonfisk och smaka av med salt och peppar. Skala avokadon och ta bort kärnan och skär den i skivor. Skär sockerärtorna i mindre bitar.  Skala moroten och skär i mindre bitar. Lägg ner omeletten i en matlåda och lägg på keso och tonfiskröran. Toppa med grönsakerna.

Kikärtssallad med pesto – 1 portion

50 g konserverade Kikärtor

1 msk Grön pesto

¼ rödlök

½ morot

125 g cocktailtomater

25 g ruccola

75 g mozarella gärna buffel

100 g  Parmaskinka

Balsamico

Salt

Peppar

Gör så här: Skala och hacka löken och dela tomaterna i halvor. Skala och skär moroten i mindre bitar.

Blanda peston med kikärtorna i en skål.

Lägg ruccloa i botten på matlådan och fördela tomater, rödlök, morot, ost och skinka över salladen. Smaka av med salt och peppar. Lägg i kikärtona och ringla över lite balsamico.

Toppa gärna med lite basilika.

Blomkålsris med kycklingröra – 1 portion

1 förpackning blomkålsris

100 g urbenad färdiggrillad kyckling

2 msk finhackad purjolök

1 tsk curry

1 msk majonnäs

1 msk gräddfil

½ äpple tärnat

1 msk hackad persilja

Sockerärtor

Salt

Svartpeppar

½ citron

Olivolja

Pressa över lite citronsaft och ringla lite olivolja över blomkålsriset. Tärna kycklingköttet och blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Tre snabba och lättlagade matlådor

Snabba, lättlagade och hälsosamma matlådor.

image_pdf
image_print
Ingredienser

Ulrikas Hälsokök i tidningen Allas

Varje vecka är jag med i tidningen Allas med nya härliga recept. Här hittar du alla recept som publicerats i tidningen Ulrikas Hälsokök i Allas

image_pdf
image_print
Ingredienser

Currykyckling med blomkålsris– 2 portioner

300 g kycklinglårfilé

1 tsk smör

Salt och svartpeppar

1 tsk curry

½ tsk spiskummin

½ msk ketjap manis

1 dl vatten

Blomkålsris

1/3 blomkål

1/3 rödlök

1 morot

½ röd paprika

½ msk olivolja

1 tsk curry

Saften av ½ citron

Salt och svartpeppar

1 dl konserverade kikärtor

½ dl finhackad bladpersilja

1 dl matlagningsyoghurt

Gör så här: Hetta upp smör i en stekpanna och lägg ner kycklinglårfiléerna. Strö på salt, peppar, curry och spiskummin. Bryn några minuter. Häll på ketjap manis och vatten. Sjud i ca 10 min eller tills kycklingen är klar. Gör under tiden blomkålsriset genom att riva blomkål grovt med ett rivjärn. Skala och finhacka lök och morot. Finhacka paprika. Hetta upp en stekpanna med olja och lägg ner alla ingredienser. Tillsätt curry, citronsaft, salt och peppar. Stek i någon minut och blanda ner kikärtor och bladpersilja. Servera med kycklingen och yoghurt.

Currykyckling med blomkålsris

En nyttig, god och hälsosam rätt som du lagar på ett kick.

image_pdf
image_print
Top
KIckstart meny