Huvudmeny

Recept

Recept från: Ulrikas Kickstart Steg 1

Ingredienser

1 portion
150 g lammfärs
1 krm torkade örtkryddor
½ vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar
1 tsk smör
¼ skivad rödlök
50 g fetaost
2 stora salladsblad
¼ granatäpple

Lammburgare med fetaost

Gör så här:
1. Blanda färs och örtkryddor i en skål. Skala och hacka vitlök och blanda ner i färsen med salt och peppar. Forma till biffar och stek några minuter per sida i smör i en stekpanna.
2. Lägg burgarna på salladsblad och smula över fetaost och lägg rödlök på burgarna.
3. Kärna ur granatäpplet och strö över granatäppelkärnorna på burgaren.

image_pdfimage_print
Ingredienser

2 portioner
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk olivolja
200 g konserverade hela tomater
1 tsk torkad basilika
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl vatten
Salt och svartpeppar

Toppning:
100 g färgglada tomater
½ paket halloumiost, ca 100 g
1 tsk olivolja
2 selleristänger
Lite bladpersilja

Tomatsoppa med selleri och halloumi

Gör så här:
1. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp en kastrull med olja och bryn löken i några minuter.
2. Tillsätt hela tomater, basilika, buljongtärning och vatten. Låt koka upp och smaka av med salt, peppar och chiliflakes. 3. Lägg soppan i en matberedare och mixa ihop eller använd en stavmixer. Koka upp soppan igen och smaka av med salt och peppar.
3. Dela tomaterna och strimla sellerin. Skär osten i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn osten runtom i några minuter.
4. Häll upp soppan i skålar och toppa med tomater, selleri och ost. Dekorera med en persiljekvist.

image_pdfimage_print

Recept från: Ulrikas Kickstart Steg 2

Ingredienser

1 portion
2 ägg
1 msk grädde
Salt och vitpeppar
1 tsk smör
2 skivor skinka
6 valnötter
2 physalis eller bär
Lite ruccolasallad

 

Äggröra med skinka och nötter

Gör så här:
1. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar i en skål.
2. Hetta upp en stekpanna med smör och stek äggröran några sekunder.
3. Servera med skinka, nötter, physalis och ruccolasallad.

image_pdfimage_print
Ingredienser

2 portioner
½ röd paprika
½ gul paprika
½ fänkål
1 rödlök
1 tsk olivolja
30 g ruccolasallad
150 g buffelmozzarella
färsk basilika

Paprikadressing
2 grillade paprikor på burk
1 liten vitlöksklyfta
50 g skållad mandel
lite torkad chili
3 msk olivolja
salt och svartpeppar

Mozzarellasallad med paprikadressing

Gör så här:
1. Gör först dressingen genom att mixa alla ingredienser i en mixer eller i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.
2. Skär paprika och fänkål i mindre bitar. Dela löken och skär den ena halvan i bitar och strimla den andra (spara rödlöksringarna till dekoration).
3. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn grönsakerna i några minuter. Låt svalna något och lägg i en skål.
4. Skär mozzarellan i kuber och blanda ner tillsammans med paprikacrémen.
5. Lägg ruccolasallad på tallrikar och fördela blandningen över. Toppa med rödlöksringar och basilika.

image_pdfimage_print
Ingredienser

1 portion
2 dl blandad sallad
25 g sockerärtor
10 cm gurka
1 kokt ägg
75 g skalade räkor i lag
Toppa
ev med:
1 msk granatäpplekärnor
1 physalis

Dillkräm
2 msk gräddfil
1 tsk majonnäs
1 msk hackad färsk dill
Salt och svartpeppar

Räksallad med dillkräm

Gör så här:
1. Lägg sallad på ett fat. Strimla sockerärtorna och skär gurkan i avlånga stavar. Fördela grönsakerna över salladen.
2. Dela ägget och lägg vid sidan om. Toppa salladen med räkor och ev. frukt.
3. Gör dillkrämen genom att blanda gräddfil, majonnäs och hackad dill och smaka av med salt och peppar.
4. Servera dillkrämen med räksalladen och toppa med lite mer färsk dill.

image_pdfimage_print

Recept från: Ulrikas LCHF Kickstart

Ingredienser

2 portioner
150 g laxfilé
50 g mozzarella
1 msk grön pesto
Salt och svartpeppar

Sparrispannacotta
1 gelatinblad
½ knippe sparris
½ schalottenlök
1 tsk smör
1 ½ dl grädde
Salt och vitpeppar
1 msk hackad färsk gräslök

Mozzarellalax med sparrispannacotta

Gör så här:
1. Gör först sparrispannacottan. Blötlägg gelatinbladen i vatten i 5 minuter. Skär bort den nedersta delen på sparrisen och släng.  Skär bort toppen som ska vara till dekoration. Skiva resterande sparris tunt. Skala och finhacka löken.
2. Bryn lök och sparrisskivor i en kastrull med smör. Häll på grädden och smaka av med salt och peppar.  Ta av från värmen. Tillsätt gräslök och lägg ner gelatinbladen. Rör om och häll på upp portionsskålar.
3. Koka sparristopparna i några minuter och stick ner i portionsskålarna. Ställ kallt i 2-3 timmar.
4. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxen på en plåt. Skiva mozzarellan och strö på salt och peppar. Skär ett snitt i laxen och lägg ner pesto och mozzarellaost. Ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter. Servera med sparrispannacotta och dekorera med gräslök.

image_pdfimage_print
Ingredienser

4 små pizzor
2 ägg
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
125 g riven västerbottenost

Fyllning
½ dl ajvar relish
4 salamiskivor eller skinkskivor
1 pkt mozzarella, ca 150 g
8 färska champinjoner
4 paprikaskivor
1 tsk pizzakrydda
8 cocktailtomater

Västerbottenpizza med salami

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till degen och låt svälla 5 minuter.
2. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och klicka ut 4 pizzor av degen. Platta till och förgrädda ca 7 minuter.
3. Ta ut pizzan. Bred på ett jämnt lager ajvar relish med hjälp av en sked.
3. Skär mozzarella i skivor och fördela ost och salamin på pizzan. Skiva svamp och dela tomater. Lägg på paprika och strö över pizzakrydda. Grädda i ugnen tills osten blivit gyllenbrun, ca 10 minuter. Toppa med tomater.

image_pdfimage_print

Recept från: Ulrikas LCHF Turbo

Ingredienser

2 portioner
1 aubergine
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar
2 msk grön pesto
75 g fetaost
4 soltorkade tomater i olivolja
Lite färska basilikablad

Tomatsås
1 röd lök
1 liten  vitlöksklyfta
200 g konserverade
cocktailtomater
1 tsk Herbes de Provence
Salt och svartpeppar
1 tsk honung

Topping:
50 g fetaost
20 g pinjenötter

Auberginerullar med fetaost

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skiva aubergine i ½ cm tunna skivor. Hetta upp en grillpanna med olivolja. Stek aubergineskivorna i någon minut på varje sida så att de blir mjuka. Strö på salt och svartpeppar. Lägg upp på ett fat.
2. Fördela pesto på varje aubergineskiva. Lägg på fetaost och en soltorkad tomat och några basilikablad och rulla ihop. Lägg på en smord ugnsfast form.
3. Skala och strimla lök och finhacka vitlök. Hetta upp en kastrull med olivolja. Bryn lök och vitlök i några minuter. Blanda ner tomater och basilika. Låt koka i ca 5 minuter och smaka av med salt och peppar.
4. Häll tomatsåsen över auberginerullarna och smula över fetaost. Toppa med pinjenötter och gratinera i ugnen i ca 15 minuter.

image_pdfimage_print
Ingredienser

1 portion
2 ägg
salt och svartpeppar
1 tsk smör
3 msk keso
1 dl färska eller frysta bär

Omelett med keso och bär

Gör så här:
1. Vispa ihop ägg  i en skål. Krydda med salt och peppar.
2. Hetta upp en stekpanna med smör och stek omeletten några minuter på medelstark värme tills den stelnar.
3. Lägg keson i mitten av omeletten och lägg på färska bär.

image_pdfimage_print

Recept från: Ulrikas Detox

Ulrikas Detox turbo
Ingredienser

4 glas
1/2 apelsin
1 /2 ekobanan
25 g bladspenat
5 myntablad
1 dl frysta mangotärningar
1 tsk riven ingefära
skalet och saften av ¼ lime
2 dl vatten och några istärningar

Grön drink

Gör så här:
1. Skala och skiva frukterna.
2. Lägg i en blender och tillsätt alla ingredienser.
3. Mixa till en jämn smoothie och häll upp i glas. Håller sig i kylskåp 1-2 dagar.

image_pdfimage_print

Recept från: ABnoll Metoden

Ingredienser

1 portion
2 rödbetor
2 dl blandad sallad
1 tsk olivolja
1 tsk flytande honung
1 tsk balsamico
salt och torkad oregano
150 g laxfilé
salt
2 msk rostade mandelspån

Citroncréme
2 msk créme fraiche
¼ citron
salt

Rödbetscarpaccio med lax

Gör så här:
1. Koka rödbetor ca 20 -30 minuter i vatten. Skala och skiva tunt. Fördela sallad på en tallrik och lägg rödbetorna över.
2. Häll på olivolja, honung, balsamico och strö på salt och oregano.
3. Gör citroncrémen genom att blanda alla ingredienser. Smaka av med salt.
4. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn laxfilén på bägge sidor tills den är genomstekt. Strö på salt.
5. Lägg laxen över rödbetorna och strö på lite citronskal. Toppa med färsk oregano och rostade mandelspån. Servera med en klicka citroncréme och dekorera med en citronskiva.

image_pdfimage_print
Ingredienser

2 portioner
1 burk tonfisk i vatten ca 180 g
½ dl gräddfil
2 msk majonnäs
1 tsk curry
1 msk hackad gräslök
½ dl strimlad purjolök
½ finhackat äpple
Salt och svartpeppar
½ kruka salladsblad

Tonfisksallad med äpple

Gör så här:
1. Lägg tonfisk i en skål och blanda ner alla andra ingredienser.
2. Smaka av med salt och peppar. Fördela röran i salladsblad.
3. Dekorera med ½ äpple, purjolök och gräslök.

image_pdfimage_print
Ingredienser

2 portioner
3 sötpotatisar, ca 400 g
1 röd lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk riven ingefära
5 dl vatten
1 msk lantbuljong
½ citron
salt och svartpeppar
2 msk grön pesto
75 g getost
alfaalfagroddar

Sötpotatissoppa med ingefära och citron

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°C. Skala och skär i skivor ½ cm tjocka. Fördela några skivor sötpotatis på en bakplåtspappersklädd plåt och ringa över lite olivolja, salt och peppar. Ugnsbaka i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills sötpotatisen är knaprig.
2. Skala och hacka lök och vitlök och hetta upp en kastrull med olivolja. Tillsätt löken och bryn några minuter och tillsätt resten av sötpotatisen och ingefäran. Tillsätt vatten och buljong och låt koka i ca 10 minuter eller tills sötpotatisen är mjuk. 3. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en matberedare och häll sedan tillbaka soppan i kastrullen. Smaka av med pressad citron, salt och svartpeppar.
4. Fördela soppan i två skålar och toppa med pesto, smulad getost, alfaalfagroddar och rostad sötpotatis.

image_pdfimage_print
Ingredienser

1 portion
2 ägg
1 tsk smör
1/4 rödlök
25 g spenat
25 g fetaost
5 champinjoner
50 g skivad rostbiff

Omelett med fetaost och champinjoner

Gör så här:
1. Vispa ihop ägg med salt och peppar i en skål. Skala och skiva rödlök och champinjoner.
2. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja och lägg ner spenat, rödlök och champinjoner.
3. Häll på äggsmeten och smula över fetaost. Låt steka på svag värme i ca 5 minuter. Servera med skivad rostbiff.

image_pdfimage_print
Ingredienser

 4 portioner
175 g entrecote
1 tsk smör
½ citron
½ sötpotatis
½ palsternacka
1 tsk olivolja
örtagårdskrydda
salt och svartpeppar

Timjansmör
100 g smör
1 citron
1 msk hackad timjan
1 tsk flingsalt
1 näve spenat
½ citron

Entrecote med rostad sötpotatis och palsternacka

Gör så här:
1. Skala sötpotatis och palsternacka. Skiva i tunna skivor och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och krydda med örtagårdskrydda, salt och svartpeppar. Ugnsbaka rotsakerna i mitten av ugnen på 225 grader i ca 15 minuter eller tills de är mjuka.
2. Lägg smör i en bunke. Skölj citron och riv skal och pressa i saften. Tillsätt timjan och flingsalt och krama ihop med händerna. Lägg smöret på ett bakplåtspapper och forma till en rulle. Ställ kallt till servering.
3. Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttet några minuter på varje sida. Lägg ner den halva citronen med snitt ytan nedåt och stek bredvid köttet.
4. Fördela spenat på en tallrik och lägg ugnsbakade rotfrukter på. Placera köttet bredvid och servera med timjansmör, grillad citron och färsk timjan.

image_pdfimage_print
Ingredienser

4 portioner
600 g lax
salt och vitpeppar
150 g chèvre
4 msk grön pesto
½ dl pumpafrön
70 g ruccola
2 msk torkade tranbär
citron

 

 

Getostgratinerad laxfilé med pesto och tranbär

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°C. Skär laxen i portionsstora bitar och skär ett snitt i varje bit. Placera laxfiléerna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och krydda med salt och vitpeppar.
2. Fyll laxfiléerna med chèvreost och pesto och strö över pumpafrön. Ugnsbaka laxen i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills den är genomstekt.
3. Fördela ruccola på ett stort fat och lägg laxfiléerna ovanpå. Strö över torkade tranbär och dekorera med några skivor citron.

image_pdfimage_print
Ingredienser

2 portioner
800 g rödbetor
1+½ msk olivolja
1+½ msk flytande honung
½ vitlöksklyfta
1 krm örtagårdskrydda
salt och svartpeppar
1 squash
30 g valnötter
35 g färsk spenat
100 g fetaost
2 msk torkade tranbär
färsk timjan
citron

 

Rostade rödbetor med getost

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°C. Skala rödbetorna och klyfta dem. Fördela på en ugnsplåt med bakplåtspapper och ringa över olivolja och honung.
2. Finhacka vitlök och fördela över rödbetorna. Strö över örtagårdskrydda, salt och peppar och ugnsbaka rödbetorna i ca 15 minuter eller tills de är mjuka.
3. Skiva squashen och hetta upp en stekpanna med ½ msk olivolja och stek den några minuter. Krydda med salt och peppar.
4. Fördela spenatblad på en tallrik och lägg ugnsbakade rödbetor och stekt squash ovanpå. Rosta valnötterna i stekpannan några minuter och ringla över ½ msk honung. Blanda hastigt runt och låt svalna något.
5. Toppa salladen med smulad fetaost, tranbär, karameliserade valnötter och dekorera med färsk timjan och skivad citron.

image_pdfimage_print
Top
KIckstart meny